top of page
Forfatters billedeAnders Bach Agerholm

7 tips til legatansøgningen til dit udvekslings-, uddannelses eller praktikophold i udlandet

Når vi snakker legatansøgninger (og ansøgninger generelt), så er det vigtigt at huske, at der ikke findes en ”guldstandard” for den perfekte ansøgning. Det afhænger fuldkommen af både afsender, modtager og formål. Når det er sagt, så findes der et par generelle tips og tricks som kan hjælpe med at gøre din ansøgning bedre og øge dine chance for at modtage støtte til din uddannelse, udveksling eller praktikophold i udlandet.


1.        Start tidligt!

Det lyder simpelt (og det er det) men det at starte i god tid skaber selve fundamentet for en succesfuld ansøgningsproces. Ved at starte tidligt sikrer du dig at du ikke misser nogle tidsfrister og du giver dig selv mulighed for at skrive gode og målrettede ansøgninger.  

 

2.        Målret din ansøgning (og undgå at falde i spredehagls-fælden)

Den fejl jeg ser aller oftest (og selv tidligere er faldet i) er fremgangsmåden med at sende utallige nærmest identiske ansøgninger til samtlige legater og fonde, der på overfladen ligner bare at have den mindste relevans for ens ophold. Det eneste dette bidrager med er at spilde din og legatuddelernes tid. Læs i stedet legatets formål grundigt og brug tid på at tilpasse din motiverede ansøgning til denne. Mere om dette senere.  

 

3.        KISS (Keep It Short, Stupid)

Denne lettere modificerede udgave af KISS princippet (oprindeligt Keep It Simple, Stupid) fra den amerikanske flåde er et glimrende råd til din legatansøgning. Forsøg at holde den motiverede ansøgning på maksimalt én A4-side (skriftstørrelse 11-12 og normale margener). Legatuddelere skal ofte læse tusindvis af ansøgninger, så det handler om at få sit budskab ud med få ord uden noget ligegyldigt fyld.  

”Great advice, hurts my feelings every time” – Dwight Schrute, 2007

 

4.        Skil dig ud fra mængden med din historie

Som antydet ovenfor skal legatuddelere læse sig igennem utallige ansøgninger, der alle beder om støtte til mere eller mindre det samme – uddannelse, udveksling, praktik. Forsøg derfor at skille dig ud fra mængden ved hjælp af en tydelig personlig historie, der forklarer hvorfor netop dette ophold kan gøre en forskel i dit liv (og hvordan legatsummen kan bidrage hertil). Mere om dette senere.

 

5.         Overhold retningslinjerne fra legatet

Det lyder igen banalt – men for (næsten) samtlige legatuddelere, jeg har snakket med til udarbejdelsen af denne guide, nævner de ikke-overholdte retningslinjer og formalia som en af de største grunde til afviste ansøgninger. Dette vil ofte være den første frasortering. Ligesom med legatets formål er det derfor uhyre vigtigt at læse kravene til ansøgningen, da det vil være temmelig ærgerligt at gå glip af en tildeling fordi man ikke fik oplyst sit kontonummer eller hvor i landet man er født.

 

6.        Giv et godt førstehåndsindtryk

Førstehåndsindtrykket for din ansøgning har en kæmpe betydning for den samlede opfattelse og dermed dine muligheder for tildeling af legatsummer. Hvis din ansøgning fremstår rodet eller sløset modvirker det helhedsindtrykket, så forsøg at få din ansøgning til at fremstå organiseret og overskuelig. Små initiativer der kan gøre en stor forskel er:

·      Ved onlineansøgning: Sørg for at navngiv dine filer retvisende.

·      Ved ansøgning via e-mail: Send påkrævede dokumenter samlet i én PDF-fil og skriv en kort bilagsoversigt (med sidetal) i e-mailen.

·      Ved ansøgning via brev: Vedlæg følgebrev (indholdsfortegnelse) med oversigt over vedlagte dokumenter. Klips eventuelt alle dokumenterne sammen, så de er lettere at holde styr på.

 

7.        Lav et realistisk budget

Størstedelen af legater og fonde til uddannelse, udveksling og praktikophold stiller krav til et budget for opholdet. Her er det vigtigt at du kan fremvise et realistisk budget, der samtidig understreger nødvendigheden af tildelingen af legater for at kunne gennemføre opholdet. Når du opstiller dit budget, så forsøg at være så realistisk som muligt (f.eks. ved at inkludere links til kilder) og undgå at inkludere udgifter til ikke-studierelaterede rejseaktiviteter (det er de færreste legater, der vil sponsorere din surf camp eller dykkercertifikat). Mere om budgettet senere.




Comments


bottom of page